Nikola Žigon

Nikola Žigon je rodjen 13. jula 1958. godine u Ljubljani, u umetničkoj porodici.

Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti 1991.godine. u Beogradu, odsek slikarstvo. U prvom periodu svog stvaralaštva bavi se crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i umetničkim instalacijama koje je izlagao na izložbama u Studenskom Gradu 1992. godine i u Salonu Muzeja Savremenih Umetnosti 1995. godine.

U tom periodu sa svojim projektima učestvuje na Malom Sterijinom Pozorju 1993. godine, na Festivalu kratkog metra i Oktobarskom Salonu 1994. godine. Dvehiljadite godine živi i radi u Parizu u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu.

Na svoje dve pariske izložbe i na izložbi u Beogradu 2001. godine po povratku iz Pariza, Nikola Žigon se pokazao kao autor koji je pronašao svoj likovni izraz. Lirsko stanje duše i umetničke dileme su pretočene u sliku – u likovni trag, koji nije ništa drugo do jedna vrsta psihograma. Njihov osnovni ton je unutrašnji život. Zahvaljujući tim izložbama od 2002. godine, postaje ekskluzivni član prestižne “ Prom Galerie” u Minhenu. Njegove slike otkupilo je više nemačkih muzeja i prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike. Na izložbama u Minhenu 2004 i 2009 god., u Portugalu 2005. godine, u Beogradu 2006 i 2007.godine, Nikola Žigon prikazuje svoje bele slike, koje sadrže umetnikov stav pomeranja granica izdržljivosti materije boje. Emocije su te koje odredjuju sve, od spleta linija, prostranog kretanja plohe do igre raznobojnih površina. Rafinirana uskladjenost prostora i medjuprostora podstiče pojavu fantastičnog kao obaveznog pratioca Žigonovih slika.

2009. godine uporedo izlagajući slike u Tivtu, Petrovcu i Sv. Stefanu, Žigon priredjuje izložbu crteža u Galeriji “New Moment” u Beogradu. Ovaj ciklus crteža velikog formata ima ulogu upozorenja; ovde je reč o nevidljivom magnetnom polju na koje nam umetnik skreće pažnju. Prizori koji se odvijaju ispred slike, a ne isključivo na njoj su ono čime se Žigon bavi. Autor se takodje predstavlja beogradskoj publici u decembru iste godine u “Galeriji 212” sa najnovijim slikama. I kako kaže istoričar umetnosti Milena Marjanović; “ Nikolina umetnost ne želi da obmanjuje svet, jer ni on samog sebe to ne želi. “Slede izlozbe u Beogradu “Galerija Progres,” izložbe u
Milanu, Piranu, Dubaiu… U slikama iz ovog perioda Žigon, po rečima istoričara umetnosti Danijele Purešević, ne svodi niti apstrahuje pojavni svet, već nastoji da apstraktne sadržaje uobliči, da ih prevede u jezik slike.

Novi ciklus slika, kojima se umetnik predstavlja na ovoj izložbi u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, nastao u poslednje tri godine, donosi tople boje, kao i prevagu intuitivnosti i impulsivnosti. Dakle, u platna emformelne strukture, gde je dominirala belina i svetli kolorit i gde je crtež predstavljao važan element, umetnik u sliku unosi intenzivne, snažne kolorističke namaze u duhu apstraktnog
ekspresionizma.

Nikola Žigon živi i radi u Beogradu.

Nikola Žigon

Nikola Žigon RU