Termalna Rivijera

Termalna Rivijera je privatno preduzeće osnovano 2008. godine sa ciljem da radi na istraživanju i eksploataciji geotermalnih voda. Prostire se na oko 13 ha građevinskog zemljišta sa svim potrebnim građevinskim dozvolama i infrastrukturnim objektima. U svom vlasništvu poseduje geotermalni izvor oligomineralne-sumporovite termalne vode, temperature 70 Celzijusa stepeni, kapaciteta 30 l/s.

Banjsko-rekrativni kompleks Termalna Rivijera se nalazi u Bogatiću. Dobar geografski položaj i blizina auto puta Beograd – Zagreb – Ljubljana omogićava brz i lak saobraćajni pristup Bogatiću i Termalnoj Rivijeri iz većine mesta i gradova severozapadne Srbije. Iz Beograda i Novog Sada se do Termalne Rivijere stiže za sat vremena, a iz Sremske Mitrovice, Šapca, Loznice i Bjeljine za manje od pola sata.

Investitor „TERMALNA RIVIJERA“ d.o.o., vlasnika Ljubiše Dragović, planskim razvojem i izgradnjom ovog turističkog kompleksa na teritoriji opštine Bogatić, zauzeo je značajno mesto na domaćem tržištu banjskog i rekreativnog turizma. Termalna Rivijera je osnovana juna meseca 2008. godine, sa ciljem istraživanja i eksplotacije geotermalne energije. Navedena lokacija je odabrana nakon detaljnih istraživanja Rudarsko-geološki fakultet, odsek za hidrologiju, oslanjajući se na ranije istraživačke radove na teritoriji opštine Bogatić, poznate kao jedno od najbogatijih nalazišta geo-termalnih voda u Evropi, uzimajući u obzir dubinu bušenja, količinu samoizliva i temperature vode.

Ono što razlikuje banjski kompleks Termalna Rivijera u Bogatiću od većine domaćih banja je geo-termalna voda izuzetnih balneoloških karakteristika. Geo-termalna voda temperature 70 ºC se crpi sa dubine od 771 metara. Voda se u bazenima rashlađuje, a tokom hladnijih perioda godine njena temperature može da bude i do 40 ºC, što omogućava kupanje nezavisno od vremenskih prilika.

Pored toga što omogućava uživanje tokom ledenih zimskih dana, ova termomineralna voda je i lekovita, jer je izuzetnog hemijskog sastava i po karakteristikama pripada grupi oligomineralnih sulfidnih homeotermi. Zahvaljujući temperaturi i hemijskom sastavu ova voda se, prema nalazima Instituta za fizikalnuu medicinu i rehabilitaciju Republike Srbije, kao i NU Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, može uspešno koristiti i u terapijske svrhe kao dopunsko sredstvo pri lečenju zapaljenskog reumatizma (reumatoidni artritis, Behtrevljeva bol), ekstraartikularnog reumatizma (fibrioziti, mioziti, panikuliti, tendiniti), posledica trauma i stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštanom sistemu.

Zahvaljujući izuzetnom hemijskom sastavu ova voda se uspešno koristi i u lečenju kožnih bolesti, ekcema, gljivičnih oboljenja psorijaze, zaceljuje rane, a posle kupanja u ovoj vodi koža postaje mekanija i zategnutija. Ohlađena voda može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe.

Termalna Rivijera SR

Termalna Rivijera RU

Nema video materijala